Csütörtökön használtam először az iPhone5-öt a kommutálásom rögzítésére Strava-n, és mivel utálom elveszteni az adatokat, az utat a biztonság kedvéért az iPhone4-gyel is felvettem. Este elég sietősen kellett a telefonokról feltöltenem a cuccot, úgyhogy csak fél szemmel konstatáltam, hogy az iPhone4 1.1 mérfölddel kevesebbet mutatott az iPhone5 által mért 41.7 mérföldnél. Nem tudtam pontosan visszaidézni, mikor kapcsolgattam ki-be napközben egyiket-másikat, akár lehetett emiatt is az eltérés, gondoltam. Aztán másnap reggelre teljesen rászívtam magam a témára (már a King of the Pennines óta, amikor is a töbiekétől épp eléggé eltérő adatokkal az iPhone-omon értem célba, eléggé kétkedő vagyok az általa rögzített adatok megbízhatóságával kapcsolatban), szóval elhatároztam, hogy utánajárok a dolognak.

Pénteken egész nap precízen ugyanott kapcsoltam ki-be mindkettőt. Mivel az iPhone4 pontosságával már többször voltak rossz tapasztalataim, és mert az iPhone5-öt fejlettebbsége és újabbsága miatt amúgyis megbizhatóbbnak érzem, az utóbbi adatait tekintem a valósághoz közelebb allónak. Szóval a munkahelyemre beérve (14.9 mérföldnél) 0.4 mérföld volt a különbség, hazaérve (30.1 mérföldnél) 0.7 mérföld, mindkét esetben - csakúgy, mint csütörtökön - az iPhone5 javára.

Ez hozzávetlegesen ugyanakkora hiba az iPhone4-nél, a csütörtöki esetben 2.6%-os, pénteken 2.7 illetve 2.3%-os. Elképesztően nagy, a hiba szórása meg elég kicsi ahhoz, hogy tendenciózusnak lehessen tekinteni. Sajnos a magassági adatokat nem tudtam összevetni, ahhoz mindkét telefonról fel kellett volna tolnom a rögzített utat az Strava-s adatbázisba, pedig a legnagyobb eltéréseket itt tapasztaltam korábban a mások által pl Garmin-nal mértekhez képest. De ha csak az egész idei évre (január 1 - november 30 közötti időszakra) vonatkozó Strava-s megtett távot szorzom fel ezzel az átlagosan 2.5-ös hibaszázalékkal, a 6262 mérföld helyett 6419 mérföld lesz a tényleges érték. Vagyok annyira nárcisztikus és adatmániás, hogy ez a különbség meglehetősen dühítsen.

Ennyivel pontosabb a GPS az iPhone5-ben? Vagy a konkrét készülékkel van valami? Van valakinek hasonló tapasztalata?