Ha az Egyesült Királyságban élsz, és nem tudod, mi az a Dalek, akkor csak földrajzilag élsz az Egyesült Királyságban. A dalek brit nemzetösszetartó toposz, az ősgonosz megtestesítője, köznevesült és szólásmondásosult, tízből kilenc brit gyerek ismeri és sikeresen képes azonosítani (valamint a felnőtt brit lakosság száz százaléka), és Royal Mail-es bélyegre is rákerült.

Ötvenéves évforduló ide, brit kulturális identitásformálás oda, ez a poszt nem a Doktor Who univerzumról szól. Hanem a világ legrégebbi szivattyúházáról, benne egy újabb bizonyítékkal a fenti állításra a dalekről.

Az Abbey Mills Pumping Station-t három év alatt építették fel, 1868-ban lett kész. Azóta több szivattyúház is épült ugyanezen a területen, ezeket betükkel kezdték el egymástól megkülönböztetni, a szóbanforgó első lett az A Station. Valamennyi ugyanazt a funkciót tölti be: alacsonyabban futó csatornákból emeli fel a szennyvizet a Northern Outfall Sewer-be, ami Európa legnagyobb kapacitású szennyvíztiszítójába, a Beckton Sewage Treatment Works-be juttatja azt. Abbey Mills-be fog befutni a londoni supersewer, a Thames Tideway alagútja 8 év múlva (ennek a fogadóaknáját épp most kezdjük ásni); az éppen elkészülő Lee Tunnel pedig a Northern Outfall Sewer kapacitásának növelését szolgálja Abbey Mills és Beckton között, az ugyanis évente átlagosan 60 alkalommal nem képes elvezetni a rövid-idő-alatt-sok-eső miatt felgyűlő, csapadékvízzel elegy szennyvizet. A probléma gyökere az, hogy ez volt a világ első, egy egész nagyváros vízelvezetési problémáit megoldani hivatott csatornarendszere, és korábbi tapasztalatok híján Joseph Bazalgette, akit a királynő bízott meg az 1850-es évek végén a feladat abszolválásával, jó ötletnek találta a kommunális szennyvíz és a csapadékvíz elvezetését egy közös, integrált infrastruktúrával megoldani. Ez az integrált infrastruktúra lett az akkor London határában felépített Abbey Mills Pumping Station és az általa pumpált vizet Londontól jó messze a Temzébe juttató Northern Outfall Sewer.

A Lee Tunnel megépülése révén válik lehetővé, hogy az évi 60 szennyvíztúlfolyást lecsökkentsék 3-4-re, ehhez azonban a legutóbb 1932-ben felújított és akkor elektromos meghajtásúvá alakított A Station-t integrálni kell abba a nagy átfogó irányítási rendszerbe, amelyik automatikusan figyeli az összes, rendszerhez tartozó vízelvezetőben a szennyvíz szintjét és a befutó adatok alapján szintén automatikusan müködteti a rendszerhez tartozó szivattyúkat, tolózárakat és zsilipeket. Ezekből összesen az egész rendszerben több száz van, az A Station-ben 8, az épülettel együtt 1860-ban épített hatalmas szivattyút kell felújítanunk, automatizálnunk és integrálnunk.

Advertisement

Mind az épület, mind a szivattyúk Grade II szintű (legmagasabb fokú) műemlékvédelem alatt állnak, mindjárt meglátjátok, miért, hisz akkor el is érkeztünk a lényeghez, amiért mindezen a szövegen át kellett rágnotok magatokat, a fotókhoz, meg amiket még a fotóknál is jobban szeretek, a régi tervrajzokhoz.

Az épületben van ugyanis egy archívum, ahol az összes dokumentáció megvan, ami az épülettel kapcsolatban valaha született, és nekem ide bejárásom van. Az eredeti tervrajzok nagy fekete könyvekbe vannak kötve, az 1932-es villamosítás terveit nagyrészt feltekercselve őrzik, egy teljes falnyi polc a XIX. század utolsó két évtizedének könyvelésével van tele, több ezer munkás név szerinti, hétről-hétre kézzel vezetett bérezése meg hasonlók töltenek meg egyenként 20 kilós könyvmonstrumokat.

Advertisement

Es ami a legszebb, az eredeti tervlapok egyenként le vannak fényképezve.

Advertisement

A kereszt alakú épület a szivattyúház (lásd a fenti fényképet), amit úgy pozícionáltak, hogy a kereszt középpontján halad át a greenwich-i meridián, szóval az épület egyik fele a nyugati féltekén van, a másik a keletin.

Advertisement

Advertisement

Most az egyik kétszárnyú ajtón bemegyünk a szivattyútérbe, nekem az épület belülről még sokkal jobban bejön, mint kívülről.

Advertisement

Advertisement

Es akkor a kedvenceim, a szivattyúmotorok házai, amiket mindenki, beleértve a projekt hivatalos papírjait is, daleknek hív.

Advertisement

Advertisement

Minden év májusában van nyitott hét, amikor előzetes regisztrációt követően bárki kedvére nézelődhet itt. Arra kell rákeresni jövő február környékén, hogy Thames Water Sewer Week.

Ráadás

Az A Station mellett áll a Superintendent's House, amit a kezelő személyzetet felügyelő szuperintendáns számára építettek és évek óta üresen áll. Megdumáltuk a Thames Water-rel, hogy lakhatóvá tesszük, cserébe ott lesz a projekt végéig, két éven át az irodánk. Halványan rémlik, hogy az elmúlt negyven évben többször is ilyesmiről álmodtam.

Advertisement